O NAMA

Udruženje Yu Femin nastalo je 2024. godine sa ciljem da se kroz medijski prostor objavljuju informacije i vesti iz oblasti feminizma. To činimo kroz najavu i izveštavanje sa događaja namenjenih prvenstveno ženskoj populaciji, zatim kroz intervjue sa istaknutim ženama, kao i objavljivanje kritičkog i edukativnog sadržaja.

Posebnu pažnju posvećujemo temama u vezi sa problemima sa kojima se svakodevno susreću žene iz zemalja bivše Jugoslavije, a koje se tiču nasilja nad ženama, zatim njihove uloge u porodici i društvu, aktivizmu, interesovanjima, obrazovanju, kao i predrasudama i uverenjima koja decenijama opstaju na našim prostorima.

Naša misija je da utičemo na poboljšanje životnog i obrazovnog standarda ženske populacije u Srbiji i regionu kroz promovisanje ispravne medijske slike žene i feminizma uopšte, kao i na prevenciju nasilja nad ženama putem adekvatnog saopštavanja.

YU FEMIN TIM

Osnivačica udruženja i glavna i odgovorna urednica portala Yu Femin je Marija Bijelić. Iskustvo u odnosima sa javnošću, marketingu i liderstvu stekla je u međunarodnoj studentskoj organizaciji AIESEC, gde je dobila nagradu za najbolji doprinos lokalnoj kancelariji. Tokom rada na portalu iSerbia, stekla je iskustvo u novinarstvu, na kom je najpre bila novinarka, zadim urednica „Studentske rubrike”, a potom i glavna i odgovorna urednica portala.

Na navedenom portalu pisala je o različitim temama u vezi sa mladima, a između ostalih tema našle su se i teme u vezi sa feminizmom i položajem žena u zemlji u kojoj živi. To su bili prvi koraci u zalaganju za promovisanje ispravne medijske slike žene i feminizma kroz adekvatno izveštavanje.

Ljudske resurse vidi kao stub svake organizacije, a timski rad kao podsticaj stvaranja novih i kreativnih ideja i projekata. Smatra da su napisane reči najplemenitije kada izazivaju pozitivan uticaj kod drugih.

Asistentkinja glavne i odgovorne urednice je Silvija Stojić. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kome je studirala srpski jezik književnost. Iskustvo u novinarstvu stekla je na portalu iSerbia, gde je bila i asistentkinja urednice „iFemin”.

Pisala je scenarija za amatersko pozorište i studentske filmove. Na navedenom portalu pisala je scenario i režirala prvu epizodu serijala „Posle časa”, koji se bavi temom vršnjačkog nasilja i njegove prevencije.

Voli da istražuje i piše o temama koje su društveno angažovane i pogađaju osetljive grupe, posebno mlade ljude i žene. Smatra da rečima, podjednako kao i delima, možemo da menjamo svet.